Bewindvoering

 

 

Wat is Bewindvoering?

Bewindvoering of onderbewindstelling heeft betrekking op het vermogen van een persoon. Als iemand door zijn lichamelijke of geestelijke toestand niet meer zijn financiële zaken kan regelen, dan kan hij/zij zijn goederen en geld onder bewind laten stellen. De rechter stelt een bewindvoerder aan, die het vermogen van de onder bewind gestelde beheert. Het gevolg is dat de onder bewind gestelde niet meer zelfstandig mag beslissen over zijn vermogen. Met andere woorden, er mag niets meer verkocht worden zonder toestemming van de bewindvoerder, daarom staat in de wet dat de onderbewindgestelde geen goederen kan verkopen. Omdat de bankrekening meestal ook onder het bewind valt, kan de onderbewindgestelde niet over zijn geld beschikken en dus geen aankopen doen. De bewindvoerder heeft ook als taak dat de onderbewindgestelde verzorgd wordt. De onderbewindgestelde krijgt dan wel geld om bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen te doen. Het is ook mogelijk een beperkt bewind in te stellen. Dan wordt over een bepaald deel van het vermogen bewind gevoerd, bijvoorbeeld het spaargeld of het onroerend goed. Bewindvoering wordt (niet altijd) in een register bijgehouden.

 

Wat doet een Bewindvoerder precies?

Een bewindvoerder beheert het vermogen van degene die onder bewind staat. Dit kan het hele vermogen zijn, maar ook een gedeelte daarvan. Het beheren houdt in dat de bewindvoerder de verantwoordelijkheid heeft over de financiële en de praktische kant van het vermogen. De bewindvoerder kan bijvoorbeeld een belastingaangifte doen, maar ook (bijzondere) bijstand, huurtoeslag of een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen.  Eén keer per jaar en aan het einde van het bewind moet de bewindvoerder verantwoording afleggen. Hij moet dan dus precies kunnen aantonen wat er allemaal door hem is geregeld en uitgegeven en de bewijsstukken daarvan overleggen. Dit gebeurt in het bijzijn van de kantonrechter. Is de betrokkene niet in staat hierbij te zijn, dan legt de bewindvoerder verantwoording af aan de kantonrechter.

Degene die het bewind aanvraagt, mag zelf aangeven wie als bewindvoerder op moet treden. Dit kan een persoon zijn maar ook een instelling.

Wij kunnen voor u de bewindvoering uitvoeren. Dit kan zowel voor u als particulier, maar ook voor bedrijven en gemeenten. Een optimale samenwerking is dan van belang en wij zullen er alles aan doen om een goede Bewindvoerder te zijn die, ondersteunt met professionele software, kennis van zaken, een groot netwerk en gecontroleerd door de rechter, voor u de ideale partner is.

Voel u vrij om, indien u eerst meer wilt weten, te bellen met 013-2033122 of gebruikt u a.u.b. het contactformulier.